Ylöjärvi

Lähde tutustumaan Ylöjärven metsäopetuspolun monipuolisiin maisemiin

Soppeenharjun metsäopetuspolulle on koottu runsaasti tietoa mm. metsä- ja suoluonnosta, metsänhoidosta ja riistanhoidosta. Rastikohteiden lisäksi jokainen voi täydentää oppimistaan kulkemalla polun aistit avoimina. Eri vuodenaikoina polku tarjoaa erilaisia kokemuksia. Kevään lintukonsertti räjähtää kesän vehreyteen, syksyllä taas toisenlainen väriloisto sieni- ja marjasaaliineen tuo uudenlaiset tuntemukset ja lopulta talven täysin kuolleelta tuntuvasta luonnostakin saa tarkemmin tarkasteltuna paljon esille.

Luonto- ja metsäretken ohella polun voi kiertää myös historiallisena seikkailuna. Kuvittele harjun laella, miten vesi täytti kaiken harjun lakea lukuun ottamatta jääkauden jälkeen 10 000 vuotta sitten. Jääkauden jälkeiset meren rannat voit nähdä vieläkin aaltojen kasaamina kivisinä muinaisrantoina. Selvimmin ne ovat nähtävillä rinteellä tasossa +160 – +165. Pian paljaan maan peitti ensin aromainen kasvillisuus, minkä jälkeen kasvi- ja eläinlajien kirjo kasvoi nopeasti. Kohta harjulla  alkoivat vaellella ensimmäiset metsästäjät riistan perässä. Näistä kivikauden kiertelijöistä (jo ajalta n. 8100-7000 eKr.) meillä on merkkinä silloisten vesistöjen rannoilta löytyneet kivi-, luu- ja keramiikkaesineet.

Vesitornin vierellä harjun laella voit eläytyä vielä ensimmäisen maailmansodan aikaisiin tunnelmiin. Soppeenmäen varustukset kuuluivat juoksuhauta- ja tukikohtavyöhykkeeseen, jota tehtiin vuosina 1916 -1917 Tampereen suojaksi. Alueella käytiin myös lyhyt taistelu kansalaissodan aikana vuonna 1918.

Harjut lievealueineen ovat siten sekä luontonsa että historiansa puolesta todellisia aarreaittoja. Harjut ovat olleet kautta aikojen myös merkittäviä väyliä kasvi- ja eläinlajistolle sekä ihmiselle liikkua paikasta toiseen. Toivotan kaikille metsäopetuspolun kulkijoille kaupungin puolesta elämyksellisiä hetkiä.

Pentti Keskitalo
ympäristöpäällikkö
Ylöjärven kaupunki

Lataa aineisto tästä mukaasi:

Ylöjärven metsäopetuspolun teksti
Ylöjärven metsäopetuspolun kartta

Päivitetty 5.6.2014