Pirkkala

Tervetuloa kulkemaan Pirkkalan metsäopetuspolulle!

Luonto ja metsät ovat ihmisille tärkeitä paikkoja. Tuntuu hyvältä, kun voi marjastaa, sienestää, kävellä tai istua kivellä, kuunnella tuulta ja lintujen ääniä, hengittää syvään. Metsässä on paljon elämää, jota seuraamalla voimme oppia monia uusia asioita.

Vähä Naistenjärven ympäristön metsäalueet muistetaan vanhoina Soljan perämetsinä ja metsästysmaina. Metsäpolkuja pitkin kuljettiin suojärvelle onkimaan suutareita ja ahvenia. Joskus järeää puustoa hakattiin ja tukit vedettiin rekitietä pitkin uittoväylille. Järven rannalla oli alueen ainoa asumus, metsänvartijan maja. Metsäopetuspolku seurailee samoja vanhoja polkuja ja rekiteitä.

Vaikka ympäristö äänimaailmoineen on huikeasti muuttunut, voidaan rastien ja materiaalin avulla saada tuntumaa aitoihin metsäelämyksiin. On eri-ikäistä taimikkoa, päätehakkuuikäistä puustoa, siemenpuita, monenlaisia sammalia, muurahaispesiä, suota, metsäkasveja. Aistit avoimina voi huomata luonnon sykettä ja liikettä kaikkialla. Metsää on syytä kunnioittaa, koska se on asuin- ja kasvuympäristö monenlaiselle elämälle ja eläjälle.

Pirkkalan metsäopetuspolku rakennettiin lähelle asuintaajamia ja kouluja, jotta se olisi helposti tavoitettavissa. Reitti on vaivaton ja turvallinen kulkea. Kiirettä ei saa olla. Vähä Naistenjärven rannalle voi vaikka hetkeksi istahtaa. Kenties ja toivottavasti polku antaa virikkeitä lähteä myöhemmin syvempiin ja kaukaisempiin metsiin virkistymään.

 

Johannes Turunen
liikuntasihteeri
Pirkkalan kunta

Lataa aineisto tästä mukaasi:

Pirkkalan metsäopetuspolun teksti
Pirkkalan metsäopetuspolun kartta

Päivitetty 6.5.2014