Kangasala

Metsässä on vaikka mitä!

Jokainen on käynyt metsässä. Mitä kaikkea siellä onkaan, miten monenlaista siellä voikaan tehdä! Kun Kirkkoharjulla poikkeaa ulkoilureitiltä sivuun, katselee ympärilleen ja kuuntelee tarkasti voi löytää uusia asioita. Vaikka ollaan kunnan keskustassa, asutuksen keskellä, elää metsä omaa elämäänsä.

Kirkkoharju on tärkeä kuntalaisille virkistysalueena. Sitä käyttävät kävelijät, koirien ulkoiluttajat, hölkkääjät ja juoksijat, talvella hiihtäjät. Sieltä löytyy reittejä ratsastajille ja maastopyöräilijöille. Kirkkoharjulla on monipuolista lajistoa, vaihtelevaa maastoa. Se on monien eläimien tarvitsema viherkäytävä. Näkötornille voi kivuta ihastelemaan maisemia. Harjussa muodostuu pohjavettä, harjusta on otettu soraa rakentamisen tarpeisiin. Sen rinteille on ollut hyvä rakentaa, siksipä meillä kangasalalaisilla on harju metsineen keskellä kirkonkylää.

Lähes 10.000 vuotta sitten Kirkkoharjun reunaa huuhteli Yoldiameri. Kirkkoharjun näkötornille johtavan tien ja pururadan risteyksestä löytyy muistomerkki, joka on pystytetty muinaiselle Yoldiameren rantapenkereelle.

Kirkkoharjulla on turvallista opetella tuntemaan metsää. Sinne ei eksy, mutta ihan oikeassa metsässä on silti: kuuntele tuulen huminaa, seuraa muurahaisten touhuja, poimi marjoja ja sieniä. Moni saa elantonsa metsästä. Kirkkoharjulla voi opetella tuntemaan puulajeja, arvioimaan puiden ikää, mittaamaan niiden pituutta ja metsän pohjapinta-alaa, arvioimaan tarvetta metsän hoidolle.

Oiva keino opetella tuntemaan metsää on tutustua metsäopetuspolun materiaaliin, lähteä Kirkkoharjulle etsimään rasteja ja tehdä opetuspolun tehtäviä. Mutta muistetaanhan samalla, että metsä on monien eläimien ja kasvien koti. Annetaan niille ja muille metsässä kulkijoille oma rauhansa.

kangasala-300x200

 

 

 

 

 

 

 

Mennään metsään!

Anna-Maija Hallikas
ympäristönsuojelutarkastaja
Kangasalan kunta

Lataa aineisto tästä mukaasi:

Kangasalan metsäopetuspolun teksti
Kangasalan metsäopetuspolun teksti, lyhyt versio
Kangasalan metsäopetuspolun kartta

Päivitetty 21.5.2014

Polun rastipaikkoja ja karttaa on tarkoitus päivittää hieman lisää vuoden 2014 aikana.