Metsämansikoita eli ahomansikoita esiintyy pääasiassa Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta harvakseltaan myös pohjoisen ravinteikkaimmilla kasvupaikoilla. Metsämansikka viihtyy parhaiten aukeilla ja aurinkoisilla kasvupaikoilla, minkä vuoksi marjaa löytääkin usein metsänreunoista, tienpenkoilta, kallioiden päältä, harjuilta sekä eteläisiltä rinteiltä. Lehdot ja lehtomaiset kankaat ovat marjan parhaita kasvupaikkoja ravinneisuutensa puolesta. Metsämansikat ovat vähentyneet vuosien saatossa satakertaisesti, minkä pääsyynä ovat kasviviljelyn ja metsälaidunten vähentyminen ja osaltaan myös salaojituksen yleistyminen.

Aikoinaan metsämansikkaa hyödynnettiin paljon ruanlaitossa ja leivonnassa lehtiä ja juurakoita myöten, mutta nykypäivänä puutarhamansikat ovat korvanneet sen suurelta osin.

Metsänhoidon vaikutukset

Avo- ja harvennushakkuut lisäävät usein metsämansikan esiintymistä alueella, koska marja kaipaa paljon valoa ja lämpöä kasvaakseen ja marjoakseen hyvin. Mansikka tarvitsee kuitenkin melko ravinteikkaan kasvualustan, joten karummista mäntymetsistä sitä ei juuri löydä valoisuudestakaan huolimatta.

Metsämansikkaa. Kuva: Anne Niittylahti

Metsämansikkaa. Kuva: Anne Niittylahti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edellinen sivu: Vadelma
Seuraava sivu: Yrtit