Suomuuraimella on monta nimeä, joista ehkä yleisimmät ovat lakka ja hilla.

Suomuurain sopeutuu monenlaisille kasvupaikoille, karuilta nevoilta ja rämeiltä ravinteisempiin korpiin. Usein puhutaankin erikseen korpihillasta. Suomuurain talvehtii hyvin lumipeitteen alla, sillä sen puutunut maavarsi on kokonaan turpeessa. Kukinta riippuu lumen ja pintaroudan sulamisesta. Suomuuraimen hallanarat kukat ilmestyvät ensin nevoille ja vasta myöhemmin puustoisiin korpiin.

Suomuurain lisääntyy pääasiassa pitkien maanalaisten juurakoittensa avulla. Laaja lakkakasvusto voi kukkia hyvin, mutta marjoja ei tule yhtään. Tämä johtuu siitä, että suomuurain on kaksikotinen kasvi, eli sen emi- ja hedekukat ovat eri kasveissa. Koko kasvusto voi olla samaa suvuttomasti lisääntynyttä kloonia ja tällöin samaa sukupuolta.

Metsänhoidon vaikutukset

Ihminen on lakan pahin vihollinen. Ojituksen vuoksi on tuhoutunut laajoja lakkasoita. Jotain hyvääkin ojituksesta voi seurata: lakka kasvaa hyvin ojamailla ja suo-ojien reunoilla. Matalan vako-ojituksen jälkeen lakan on todettu tuottavan satoa jopa sellaisessa paikassa, missä se ei ole aiemmin marjonut. Säiden suosiessa ojitetun ja lannoitetun suon lakkasato voi olla suurempikin kuin ennen ojitusta. Ojitettu suo voi antaa Pohjois-Suomessa hyviä satoja vielä 40 vuotta ojituksen jälkeen. Etelä- ja Keski-Suomessakin vaikutus voi kestää useita vuosia. Jos ojitus on syvä ja tiheä, sato taantuu nopeasti ojituksen jälkeen.

Lakkaa kasvavien korpien avohakkuu muuttaa ilmastoa äärevämpään suuntaan. Tällöin kukinta alkaa lumen sulettua aikaisemmin kuin puustoisessa korvessa. Aikaisen kukinnan myötä keväthallojen vaara kasvaa.

Rehevissä korvissa kilpaileva kasvillisuus tukahduttaa lakkakasvustoja. Lannoitus vielä lisää heinien ja ruohojen kilpailukykyä. Usein tällaisilla alueilla on elinvoimaisia kasvustoja, mutta lakka ei kuki eikä marjo.

Kuva: Pekka Kustula/Suomen metsästäjäliitto

Lakka vai hilla? Kuva: Pekka Kustula/Suomen metsästäjäliitto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edellinen sivu: Mustikka
Seuraava sivu: Karpalo